Tømrermster Jes Sørensen og tømrersvend Mathias Wenzel fra Kongelundshusene ApS sammen med stifter Peter Hartvigsen og teknisk salgskonsulent, Michael Mohr, begge fra Kobots.

Byggebranchen er klar til robotter – men opgaverne skal være egnede, før man tager robotterne med i sjakket

Der er sket mange og meget store forbedringer af arbejdsmiljøet i byggeriet gennem de seneste 10-15 år. Der er blandt andet sat grænser for, hvor meget mestre og svende må bære rundt på, ligesom der er skrappe regler for, hvordan man håndterer miljøskadelige stoffer, herunder også støv fra bearbejdning af materialer.

Nu står byggeriet overfor den næste bølge af forbedringer af arbejdsmiljøet og som samtidig kan være med til at øge produktiviteten. Det er robotterne, som forsigtigt stikker ”foden” inden for i en branche, som ikke er teknologi forskrækket, men til gengæld heller ikke bare uden videre springer ud i enhver form for nye værktøjer og materialer.

Tømrermester Martin Møller fra firmaet af same navn i Glostrup, siger det lige ud, da Mester Tidende møder ham til en demonstration af skærerobotten Amigo hos Stark i Glostrup:

– Investeringen skal jo stå mål med den øgede produktivitet og robotten skal jo også helst have noget at lave hver dag for at tjene sig selv ind. Derfor vil en investering i for eksempel en skærerobot afhænge af, om vi har den rigtige opgave til den, siger Martin Møller og tilføjer, at lige nu er omfanget af for eksempel store gipsopgaver i virksomheden så begrænset, at man end ikke bruger en dyksav til at skære pladerne, men bare bruger en kniv og knækker pladerne på ”gammeldags” manér.

Tømrermester Martin Møller ( i midten), flankeret af tømrerne Sigurd Olsen (tv) og Sebastian Eriksen.

– Får vi nogle store opgaver, som også strækker sig over tid, så vil vi da helt sikkert overveje en robot-løsning, siger Martin Møller.

For tømrermester Jes Sørensen og tømrersvend Mathias Wenzel fra Kongelundshusene ApS i Havdrup er pladeskæremaskinen en helt anderledes her-og-nu øjenåbner, blandt andet fordi virksomheden, som bygger sommerhuse og kolonihavehuse, har opgaverne til den:

– Jeg er slet ikke i tvivl om, at vi kan øge produktiviteten med sådan en maskine. Vi arbejder meget med både gips og eternit og her kan vi spare meget tid – og mange ubekvemme arbejdsstillinger, siger Jes Sørensen.

Hurtigere, nemmere og mere skånsomt

Det er det danske firma Kobots i Odense, som står bag udviklingen af skærerobotten. Og for stifteren af virksomheden, Peter Hartvigsen, er de to tømrermestres udsagn helt typiske og afspejler den virkelighed, som håndværksvirksomhederne befinder sig i og skal forholde sig til på et konkurrencepræget marked.

Da Kobots blev stiftet i 2018 havde Peter Hartvigsen mere end 20 års erfaring som tømrer og tømrermester med i bagagen.

– Skærerobotten skal jo varetage de monotone og støvende skæreopgaver, så håndværkerne skånes mest muligt for den slags arbejde. Samtidig kan produktiviteten øges ganske væsentligt, fremhæver Peter Hartvigsen. Han har flere produkter i støbeskeen – alle tager udgangspunkt i at forenkle vigtige arbejdsprocesser i byggebranchen og på byggepladsen og gøre dem hurtigere, nemmere og mere skånsomme.

Skærerobotten styres via en app på smartphonen med stemmestyring eller manuel indtastning. Robotten skærer i stort set alle former for materialer fra eternit, gips og fibergips til Troldtekt, krydsfiner og gulvspån. Den maksimale skæredybe er 25 mm.

Læs oprindelig artikel, Af Klaus Tøttrup, 4. maj 2022 14:31, her:
https://www.mestertidende.dk/article/view/848722/tomrermestre_ja_tak_til_robotter

KOBOTS A/S

Pin It on Pinterest

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close